kontakt

 

Obec Morašice

Morašice 121

671 71 Hostěradice

 

+420 515 339 154

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po: 06:30 - 17:00
(starostka 15:00 - 16:00)
(místostarosta 15:00-16:00)

Út: 06:30 - 15:00
St: 06:30 - 14:00
Čt: - Dle tel. dohody 
Pá: 06:30 - 14:00

obecmorasice@tiscali.cz

ID datové schránky: ytebgr7

 

IČ: 00637441

Číslo účtu: 1582720319/0800

Morašice

Obec
Morašice

Vyhledávání

Vyhledávání

přihlášení odběru novinek >>

Počasí Znojmo

kontakt

 

Obec Morašice

Morašice 121

671 71 Hostěradice

 

+420 515 339 154

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po: 06:30 - 17:00
(starostka 15:00 - 16:00)
(místostarosta 15:00-16:00)

Út: 06:30 - 15:00
St: 06:30 - 14:00
Čt: - Dle tel. dohody 
Pá: 06:30 - 14:00

obecmorasice@tiscali.cz

ID datové schránky: ytebgr7

 

IČ: 00637441

Číslo účtu: 1582720319/0800

Pojedete – li v předvánočním, či vánočním čase kolem Morašic nebo přes ně, zastavte se tam u Betlém vystaveného na návsi před kulturním domem a prohlédněte si ho. Od roku 2004 je vystavován každoročně a také každoročně se u něho při otvírání sejde kopa lidí. V předvánočném čase si tu rádi poslechnou pásmo koled a říkání v podání žáků skalické školy. Aby nikomu nebyla zima, tak tu na zahřátí podáváme horký čaj, svařené víno, či punč a jako zákusek vánoční perníky a cukroví.

Pod zastřešenou plochou Betléma o rozměrech 3 x 2 metry je rozmístěno šestnáct lidských figurek, vysokých 60 cm. Ze zvířátek zde najdeme dvě ovečky jednoho velblouda a na bidýlku nad jesličkami sedí slavík. Všech figurek včetně zvířátek je symbolicky dvacet, tedy stejně jako století, které od narození Krista uplynuly. Jeho výroba trvala 44 dní.

Postavit na návsi obce Betlém, navrhla koncem října roku 2004 starostka obce Jiřina HERMANOVÁ. Do celé akce se postupně zapojilo několik místních dobrovolníků. Ideový návrh jak by měl Betlém vypadat nakreslil Emil VEIS a vytvořil dřevěné kostry figurek s polohovatelnými ručkami. Eva BALÍKOVÁ vymodelovala každé postavičce velmi pěknou hlavičku. Marie Vránová všem figurkám ušila na míru obleky. Každá figurka je jinačí a mají také spoustu ozdobných doplňků. Ve vycpaných ručičkách s pěti prsty, drží například pastýřské hole, píšťalu, košíčky, dále mají přes rameno mošničky, krosny na záda a jiné. Tři králi mají na hlavách nasazenou „zlatou“ korunu, orientální čepec a turban. Truhlář Pavel PROCHÁZKA vytvořil Salaš, neboli dočasný příbytek Svaté rodiny, vyřezal dřevěné kostry zvířátek a postaral se o zastřešení celé scénky. Jiní pomáhali s natíráním a zhotovováním doškové střechy Salaše. Celá obec se pak podílela na zdobení stromků, rozestavěných kolem Betlému. Dalším cílem akce je pomoci tam, kde je to potřebné. Výtěžek je poskytnut n konto Adventních koncertů.

Štědrovečerní zpěv koled u betléma

O tom jak se v Morašicích slavíval Štědrý den ve 20.tých letech minulého století vypovídá následující článek otištěný dne 4. 1. 1923 v novinách – doslovně přepsáno.

Štědrý den v Morasicích, slavívá se zvláště krásně. Jest tam zvykem, že o 12. hodině se jde osadou průvodem, kterého se účastní pokud možno všichni, a zpívá se „Narodil se Kristus Pán!“ Po každé strofě hlásný troubí dvanáct a následují salvy z pušek. Tak se děje celou osadou. Skoro v každém okně jest stromeček, plný světel, ano i v každém okně jest světlo, takže celá osada jest ozářena, a člověku se maně zdá, jakoby byl u Betléma s anděly a pastýři, kteří prozpěvovali slávu Bohu na výsostech. Vřelý dík patří vůdci této krásné slavnosti Josefu Šnáblovi, který ke konci vzpomenul padlých a nezvěstných našich vojínů.

Když se v roce 2005 sešly u Morašického Betléma tři morašické rodiny jen proto, abychom si u něho popřáli krásný Štědrý večer a poté společně zazpívali na oslavu Kristova narození jen tak pro radost koledu

„Narodil se Kristus Pán …“,

tak nás k tomu inspiroval právě tento výše uvedený kratičký článek. Nikoho v tu chvíli nenapadlo, že by tato akce mohla oslovit i další morašické občany a ani to, že by vznikla nová tradici, volně navazující na krásnou křesťanskou tradici našich předků. Od roku 2006 se každoročně na morašické návsi u Betléma spontánně a dobrovolně sejde mezi 50 a 60 občany aby si navzájem vyslovili přání a společně zazpívali známé koledy. Občané krátce před půl devátou večer vyjdou na mrazivou náves. Asi na hodinu opustí teplo svého domova, a rodinný kruh zamění za kruh větší, kterým se pro tuto vzácnou štědrovečerní chvíli stane společenství občanů obce morašické. U Betléma zapomenou na všední starosti a stanou se jednou velkou morašickou rodinou.  Ozářené večerní jesličky, radostná nálada, srdečná přání a oslavné koledy znějící po zdejší návsi, a to je to opravdové kouzlo morašických Vánoc dnešní doby, a největší dar, který si tu nadělujeme všichni navzájem. Nikdo si přitom nic hmotného neodnese. Všichni však odcházejí radostni, spokojeni a s přáním, že se tu za rok opět setkají a znovu koledy zazpívají. Atmosféra u Morašického Betlému by se dala popsat několika slovy, že je to radost pro všechen lid Radost se nedá nijak metrem poměřit, ani zvážit. Radost si rozdáváme jeden druhému navzájem a nikomu z ní přitom neubude.

Morašice u Znojma čítají 227 stálých obyvatel. Na této společné fotografii pořízené na Štědrý večer je jich 40 a také několik chalupářů. Více jak tucet občanů před objektivem chybí, protože se již rozešli do svých domovů. Z uvedeného plyne, že nám na morašickou náves každoročně přichází téměř každý čtvrtý občan. Je to opravdu krásný novodobý zvyk, když se o Štědrém večeru sejdou občané jedné malé obce na Znojemsku u Betléma, ke společnému zpěvu koled v tak hojném počtu

cp logo index

BLOND1

ids jmk

logo krizport

logo1 offic

logo1 offic

logo1 offic

logo1 offic

logo1 offic

logo1 offic

Web by GOLDEN ORANGE s.r.o.

Prohlášení o přístupnosti

Prohlášení o použití cookies